Критикуват Тръмп, че е мълчал за руската кибератака

Американската агенция по киберсигурност и инфраструктура обяви, че кибератаката срещу американски правителствени агенции и частни компании, за която бе съобщено тази седмица, представлява "риск с възможни тежки последствия". Новоизбраният президент Джо Байдън изрази безпокойство, докато сенаторът Мит Ромни критикува Белия дом за мълчание по темата. 

Агенцията официално не заяви кой стои зад атаката, но частни компании посочват руското правителство. В началото на седмицата държавният секретар Майк Помпейо предположи, че има намеса на Москва като каза, че Москва е правила неколкократни опити да пробие мрежи на американското правителство.

Сега властите подчертават сериозността на атаката като поясняват, че премахването на последствията ще е изключително сложно за засегнатите.

Министерството на енергетиката на Съединените щати заяви, че взема мерки срещу киберпробива, предаде Ройтерс.

На този етап злонамереният софтуер е изолиран само в бизнес мрежи и не е засегнал основните функции на министерството, свързани с националната сигурност, сочат първоначалните данни.

Освен министерството на енергетиката, атаката е успяла да направи пробив и в системи на министерствата на търговията и на финансите. 

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви, че потърпевшите са потенциално хиляди, в това число държавни учреждения. Байдън допълни, че администрацията му ще постави топ приоритет на киберсигурността и обеща отговорните за подобни действия да платят съществена цена. 

В същото време сенаторът Мит Ром сравни кибератаката с "многократно незабелязано летене на руски бомбардировачи над цялата страна."

Ромни също говори за "неадекватна" американска кибер защита  и критикува администрацията на сегашния президент Доналд Тръмп за "неоправдано мълчание и бездействие" по въпроса.