Кулеба: Киев няма да позволи да се повтори трагедията от 2014 г.

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Украйна има добре обмислена дипломатическа стратегия за противодействие на руския натиск и няма да допусне повторение на трагедията от 2014 г., заяви вътрешният министър на страната Кулеба в статия за изданието NV.

"Украйна има добре обмислена дипломатическа стратегия за противодействие на руската ескалация. Сега има упреци, че Украйна уж подценява нивото на заплахата. Но ние бяхме тези, които още през ноември инициираха разработването на цялостен пакет за сдържане на Русия, който включваше три нива: активна дипломация, строги икономически санкции срещу Русия и задълбочено сътрудничество в областта на отбраната с нашата държава", каза украинският външен министър.

Той добави, че сега към тази триада се добавя нов елемент - помощ за запазване на икономическата и финансовата стабилност на държавата.

Той подчерта, че Украйна е станала по-силна и няма да допусне повторение на трагедията от 2014 г., а партньорите на държавата вече са направили повече за предотвратяване на кризата, отколкото преди осем години.

"Ние последователно и неотклонно следваме нашата линия - стратегия за сдържане на агресивните действия на Кремъл. Русия не иска да седне на масата за преговори с Украйна? Добре, совалковата дипломация ще бъде заменена от мрежова дипломация с център в Киев. Тя предвижда интензивна координация на позициите на партньорите в рамките на международната коалиция за сдържане на Русия, тясна координация с Украйна преди и след контактите с руснаците", пише Кулеба.

Според него сегашната ескалация показва не силата на Русия, а нейната слабост: "Преди осем години Москва разполагаше с няколко лоста срещу Украйна. Днес единственият начин да призоват нас и света да разговаряме е да позиционират повече от сто хиляди военни на границите. Това е признание за безпомощност."

В същото време, предупреждава Кулеба, врагът в никакъв случай не бива да бъде подценяван.

"Русия се опитва да ни взриви отвътре, да посее паника и отчаяние... Време е да оставим емоциите настрана и да не позволяваме на никого да ни подкопава отвътре. Това ще бъде твърде скъп подарък за Русия. Освен това няма да приемем никакви опити за разрешаване на кризата за сметка на националните интереси на Украйна. Всеки, който прави такива предложения, ще бъде отхвърлен. Спокойствието и непоколебимостта са нашият ключ към победата", заключи украинският външен министър./БГНЕС