La Repubblica: Руската "помощ" срещу пандемията се оказа шпионаж

Така наречената "помощ" от руските военни в борбата с коронавируса в Италия всъщност се оказала шпионска операция, пише вестник La Repubblica.

По информация на изданието, властите са установили, че оказаната от руските военни "помощ"  е била просто разузнавателна мисия на Министерството на отбраната на Русия.

Руските военни са пристигнали в Италия с една единствена цел - да получат разузнавателна информация за военните обекти.

"Руските военни неочаквано се оказаха на територия, на която са разположени две от най-важните бази на НАТО в Италия. В Бреша има база за изтребители, бомбоубежища за самолети и места на дислокация на американско ядрено оръжие.

Когато руснаците пристигнали, службите на Италия били на първо място загрижени за сигурността на базите на НАТО. Никой не допускал, че в този момент най-важната информация за външното разузнаване били данните за коронавируса, както и тези за най-важното "оръжие" - ваксините",  пише La Repubblica.

Припомняме, че 15 руски военно-транспортни самолета пристигнаха изненадващо в Италия, твърдейки, че оказват хуманитарна помощ. Оказа се, че товарът им изобщо не може да бъде ползван за обявените цели. 20-те автомобила, обявени като автомобили за аерозолна дезинфекция били обикновени поливални машини. От 104 души, само 35 били медици, а останалите военни експерти по биологочино оръжие и информационна война.

Правителството на Италия "предложи" на руската "хуманитарна мисия" незабавно да напусне страната, което предизвика възмущение в Москва и обвинения в "черна неблагодарност".

Превод: Faktor.bg