Латвия: Позицията на България за военната помощ към Украйна е неразбираема и близка до предателство

Артис Пабрикс

Артис Пабрикс

Позицията на България и Унгария относно отказа за предоставяне на военна помощ за Украйна е неразбираема и „близка до предателство“, заяви министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс. Той беше интервюиран от телевизия „Настоящее время“ на Радио Свободна Европа. Той коментира ядрените заплахи на Русия, помощта на ЕС за Украйна, подкрепата на Латвия за Украйна и позициите на България и Унгария.

„Смятам, че до известна степен тази позиция в Европейския съюз и в НАТО по принцип е много близка до предателството“, заяви той по отношение на отказа на България и Унгария да предоставят военна помощ на Украйна. „Бих си помислил, че е така, защото не мога да разбера подобна позиция, не я одобрявам. И мисля, че политиците и държавите в Европейския съюз и НАТО, които подкрепиха тази позиция, тези, които споменахте, ще бъдат третирани много зле след това“, добави Пабрикс на въпрос дали е обсъждал позицията на България и Унгария с колегите си от останалите членки на НАТО и ЕС.

Министърът беше запитан и кои държави смята за предатели. „Все още не искам да ги назовавам. Но по мое лично мнение, по мнението на Латвия, изходът от войната в Украйна по принцип ще има много сериозно отражение върху интересите на моята държава, на моя народ“, заяви той. „Така че Украйна трябва да победи, това е в наш национален интерес. Така че в известен смисъл сега вие се борите за нашите интереси, борите се за Европа, за демокрацията, за свободата, за правата на човека. И ако някой в Европа не разбира това, означава, че се бори не само срещу интересите на Украйна, но и срещу интересите на Латвия“, уточни министърът. „И ако някой е член на Европейския съюз и НАТО и върви срещу интересите на моята страна, как мога да го нарека другояче“, попита Пабрикс. /БГНЕС