Мъск: Tesla и SpaceX са под силен инфлационен натиск

Илон Мъск

Илон Мъск

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск заяви, че американският производител на електромобили и неговата ракетна компания SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск в областта на суровините и логистиката.

В туитър Мъск сподели опасенията си от перспективите за бързи темпове на инфлация и заяви, че неговите компании "не са сами в трудностите", препращайки към статия, в която се казва, че конфликтът между Украйна и Русия е изпратил цените на суровините до най-високите им нива от 2008 г. насам.

Нахлуването на Русия в Украйна покачва цените на металите, използвани в автомобилите - от алуминия в каросериите до паладия в каталитичните конвертори и висококачествения никел в батериите за електромобили, а шофьорите вероятно ще трябва да платят сметката.

Въпреки че металите все още не са обект на западни санкции, някои превозвачи и доставчици на автомобилни части се въздържат от руски суровини, оказвайки още по-голям натиск върху производителите на автомобили, които вече пострадаха от недостига на чипове и по-високи цени на енергията./БГНЕС, Ройтерс