Microsoft обвини Русия за най-опасната кибератака в историята на САЩ


Според проведено от корпорация Microsoft мащабно разследване, хакерската атака Sunburst е можела да бъде осъществена единствено от външни сили, по-точно от Русия. Други технологични компании са се присъединили към тази оценка.

Това съобщи президентът на корпорацията Брад Смит по време на изслушване в комисията по разузнаване в американския Сенат, съобщава „Дойче веле“, цитирано от БГНЕС.

Открити са „съществени доказателства“, които са отвели разследващите до руското разузнаване. Няма никакви доказателства, които да сочат други извършители, подчерта Смит.

Кодът, с чиято помощ хакерите са проникнали в американските държавни структури, е толкова сложен, че над него са работили не по-малко от 1 000 висококвалифицирани програмисти. Тези мащаби сочат категорично участие на държавни структури.

„Досега не сме виждали такава прецизност, съчетана с подобни мащаби“, заяви президентът на Microsoft.

Според наличната информация, през март 2020 г. хакери са проникнали в системите на компания SolarWinds, която произвежда програмно оборудване за управление и осигуряване безопасността на компютърни системи. Целта на хакерите не е била SolarWinds – компанията е използвана единствено като начин за вкарване на зловреден софтуер в американски правителствени структури, по които е нанесен ударът.

От SolarWinds съобщиха, че 18 000 потребители са инсталирали заразения софтуер. Избраната от хакерите тактика е да се внедрят в системите на жертвите под формата на ъпдейт, предлаган от софтуерната компания. Това им е позволило в рамките на почти 8 месеца незабелязано да сърфират из компютрите на десетки държавни институции.

Атаката е определена като най-опасната кибератака в историята на САЩ.