Мицкоски: ЕС не изпълни обещаното към РСМ, няма да приема български диктат

Християн Мицкоски

Християн Мицкоски

"Европейският съюз трябва да дойде и да каже какво иска от Македония и този народ. Македония направи много за европейските ценности, променихме много неща. Бяха направени много отстъпки, вярвайки на думата на европейските политици. Но факт е, че те не изпълниха обещанието си, а тук всичко беше направено, македонските политици приеха всичко", заяви председателят на македонската партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред националната телевизия.

Според него тази "безпринципна връзка трябва да спре".

"Точно затова казваме, че сме готови да седнем и да обсъдим какво може да очаква този народ, какво може да се направи", добави Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Той повтори, че няма да приеме "диктат като този сега от България".

"Не сме започвали преговори повече от две десетилетия и половина, след като започнахме пътя", заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски говори и за случая с Босна и Херцеговина и начина, по който тя започна процеса на присъединяване към ЕС.

"Последният аргумент, който надделя над оправданията на всички от ЕС, е правилото на консенсуса и ако някой е против, няма решение за разширяване. Но видяхме, че и това е възможно на срещата на върха през декември. Беше гласувано започване на преговори за БиХ. Поздравявам ги, но те дори нямат хармонизирана обща външна политика с ЕС, особено с Русия, защото една от заинтересованите страни в БиХ е в близки отношения с Путин. И сега те започват преговори, ние не можем“, каза македонският политик.