Обвинен за атаката срещу Капитолия иска политическо убежище от Лукашенко

Еван Нюман

Еван Нюман

На белоруско-украинската граница е задържан американският гражданин Еван Нюман, който опитвал да влезе нелегално в Беларус, за да поиска политическо убежище.

Пред държавната телевизия на Беларус Нюман заяви, че е "един от най-издирваните от БР хора. Срещу него са повдигнати 6 наказателни обвинения, но "аз не смятам, че съм извършил някакво престъпление", казва Нюман.

По думите му, обвиненията срещу него са повдигнати заради участието му в щурма на Капитолия на 6 януари тази година.

Припомняме, че тогава привърженици на Доналд Тръмп опитаха да попречат на Конгреса да признае за легитимни резултатите от президентските избори и победата на Джо Байдън.

Нюман твърди, че се укривал няколко месеца в САЩ, а след това успял да замине за Европа. В Украйна той прекарал 4 месеца, но, по думите му, в някакъв момент забелязал, че го следят.

Именно тогава, той решил, че е преследван по политически причини и решил да иска политическо убежище в Беларус. 

The Voice of America съобщава, че 48-годишният Еван Нюман наистина се издирва и снимката и обвиненията срещу него са публикувани на официаната страница на ФБР.

Той е заснет на 6 януари в сградата на Конгреса, Нюман е с противогаз, той агресивно се нахвърля срещу полицейската охрана, удря един от оферите, а след това продължава да ги блъска.

Превод: Faktor.bg