Офшорка, собственост на рускиня платила 1 500 000 евро за убийството на Мило Джуканович

Чешката компания Sofbiz е превела милион и половина евро на организатора на неуспешния преврат в Черна гора през 2016 година, съобщава Deník N.

С тях е трябвало да бъде платено убийството на тогавашния премиер и настоящ президент на Черна гора Мило Джуканович.

Sofbiz е регистрирана в Чехия като филиал на сейшелска фирма със собственик живеещата в Лондон Екатерина Остапчук. Тя е директор на две компании на Сейшелите: Coddan Nominee Administrator Ltd. и Coddan Nominee Subscripber Ltd. 

По информация на чешките журналисти, през 2015 година във Великобритания филмите на Остапчук са порверявани по подозрение за източване на пари чрез фалшив фалит.

С компанията са свързани и руснаците Руслан Галюнин, който живее в Подмосковието и Александър Росийченко, жител на Прага, които са оформяли документите на фирмата. 

От финансовите документи на Sofbiz става ясно, че фирмата не е имала никаква дейност в Чехия и, макар че има юридически адрес в Чехия няма дори офис.

Специалният прокурор на Черна гора Саша Чаденович съобщи, че парите, преведени от Sofbiz отначало постъпват по смет в банка в Кипър, а едва след това са преведени на група лица, имащи отношение към преврата.

Целта, според черногорското разследване е предотвратяване на членството на Черна гора в НАТО и осигуряване на властта на проруски партии.

Припомняме, че през март тази година съдът осъди задочно 14 лица, сред които двама руски граждани - Едуард Шишмаков и Владимир Попов.

По информация на Bellingcat Шишмаков и Попов са офицери от ГРУ, а истинското име на Попов е Владимир Моисеев.

Превод: Faktor.bg