Османи: Липсата на правителство в София беше вредно за отношенията ни

Буяр Османи

Буяр Османи


Оптимист съм, че с формирането на новото правителство в София ще започне нова страница в отношенията между Северна Македония и България, заяви министърът на външните работи Буяр Османи в интервю за телевизия "Франс 24".

„От моя опит това, което беше вредно за отношенията ни с България и за нашата европейска перспектива, е този безкраен изборен процес в България и липсата на правителство като събеседник, с който да се установи доверие и комуникация и да се продължи напред“, каза Османи във връзка с македонско-българските отношения и очакванията за продължаване на диалога между двете страни.

Той подчерта, че процесът на скрининг (аналитичната проверка на достиженията на правото – бел. ред.) с Европейския съюз е в ход и „протича с добра динамика, въз основа на която ще получим докладите от скрининга и пътната карта за отваряне на главите, а паралелно с това протича и процесът на конституционните промени и вписването на българите в Конституцията“.

По отношение на програмата за реформи и напредъка на страната в борбата с корупцията Османи заяви, че Северна Македония постига най-добрия резултат в региона в изпълнението на политическите и икономическите критерии на европейската „АКИ“ и че за да напредне още повече и да покаже реални резултати, „трябва да започнем да отваряме преговорните клъстери (тематични блокове, които обединяват всички 33 до 35 преговорни глави – бел. ред.)“.

Той припомни, че понеже е на път към ЕС от толкова дълго време, страната е фаворит за присъединяване дори в сравнение с държавите, които са започнали преговори преди десет години.

„Това предимство и по-бързото отваряне на главите ще ни помогнат да успеем да приключим преговорите по-бързо“, смята външният министър на Северна Македония, цитиран от БГНЕС