Османи: Няма да прегазим червените линии заради дата за преговорите с ЕС

Буяр Османи

Буяр Османи


Ако някой си мисли, че е трябвало да прегазим нашите червени линии, за да бъде задоволен с получаването на дата за преговори, това не е нашата позиция. Някой друг би могъл да го направи, но ние ще се придържаме към нашите позиции т Парламента. За нас са по-важни тези принципи, отколкото един ден повече или по-бързо, заяви днес министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

Той коментира изявлението на върховния представител по външна политика и политика за сигурност на ЕС Жозеп Борел и подчерта, че европейският представител не е отговорен за разширяването на ЕС и не може да се очаква от него да обещае дата за началото на преговорите.

„И вчера казах, че Борел не е отговорен за разширяването на Европейския съюз. Решението за започване на преговорите и за разширяването се вземат от всички 27 държави-членки. Затова смятам, че Борел с неговото посещение в Скопие като първа спирка в неговата обиколка с цел да приветства хармонизирането на нашата външна политика с тази на ЕС, беше изключително важно, но от него не бива да се очакват обещания. Ние имаме ангажимент от страна на 26 държави-членки и открит въпрос с Република България, с която се опитваме да го преодолеем”, каза Османи.

Според него, разговорите на работните групи, сформирани от България и от РСМ, се развиват с положителна динамика. Очаква се скоро да се проведе заседанието на работната група по икономически въпроси.

„Участниците в тези работни групи са конструктивни, непрекъснато се появяват нови проекти и всичко това е много важно за създаване на рамка на доверие, в която след това ще се решават политическите въпроси”, каза Османи, цитиран от БГНЕС