Партията на Ердоган печели местните избори в Турция, губи Истанбул и Анкара


Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган печели местните избори в Турция с 38,40% от гласовете при 15,93% преброени бюлетини в цялата страна.

Основната опозиционна формация Републиканската народна партия (РНП) остава на второ място с 37,51%.

Кандидатите на Републиканската народна партия за кметове на Истанбул и Анкара Екрем Имамоглу и Мансур Яваш печелят съответно 49,53% и 56,24%. Кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието Мурат Курум /кандидат в Истанбул/ и Тургут Алтънок /Анкара/ получават съответно 41,72% и 36,47%.

В третия по големина турски град Измир води кандидатът на Републиканската народна партия Джемил Тугай с 47,91%, докато представителят на Партия на справедливостта и развитието Хамза Даг получава 37,14%

Републиканската народна партия печели европейската част на Турция и крайбрежните егейски райони, докато Партията на справедливостта и развитието доминира в Анадола.

ПСР печели в Бингьол, Чорум, Елязъг, Ерзурум, Газиентеп, Ескишехир, Хатай, Кахраманмараш, Кайзери, Малатия, Коня, Коджаели, Самсун, Ризе и др.

РНП води в Истанбул, Анкара, Измир, Адана, Анталия, Амасия, Балъкесир, Бурса, Чанаккале, Денизли, Одрин и други, пише БГНЕС