Първите 350 украински затворници ще се присъединят към армията

Близо 350 затворници са освободени от ареста, за да служат в украинската армия след влизането в сила на новия закон за наборната служба.

Това съобщи министърът на правосъдието Денис Малиуска в интервю за Ню Йорк Таймс.

На 8 май парламентът на Украйна прие законопроект, който позволява на осъдените за определени престъпления да служат в армията, проправяйки пътя за доброволна мобилизация на затворниците. Президентът Володимир Зеленски подписа закона на 17 май.

По-рано през май Малиуска заяви, че Украйна би могла да попълни редиците си с до 20 000 осъдени, което би спомогнало и за намаляване на пренаселеността в украинските затвори.

До момента съдебната система е получила 4300 молби и вече разглежда повечето от тях.

Хора, осъдени за един случай на убийство, потенциално могат да бъдат освободени, ако няма утежняващи вината обстоятелства.

Новият закон, който позволява на затворниците да служат в армията в замяна на възможността за предсрочно освобождаване, е в отговор на недостига на жива сила. Тъй като войната се води толкова интензивно, колкото никога досега, украинската армия се сблъсква с нарастващата нужда от попълване на бойните части, създаване на резерви и даване на възможност на съществуващите войници да се ротират на фронтовата линия.

Правителството си постави за цел да увеличи усилията за мобилизация през 2024 г. и обеща да промени подхода към набирането на военнослужещи, като предостави повече възможности за избор на потенциалните наборници. /БГНЕС