Петър Карабоев: Много неща продължават "да се разглобяват" в международния ред

Петър Карабоев

Петър Карабоев

"Много неща продължават "да се разглобяват" в международния ред", каза пред БНТ Петър Карабоев, международен редактор в "Дневник".

"Екзистенциален е проблемът и това дава много козове на Нетаняху. Да, циниците ще ви кажат, че той има нужда от друга криза и друга война, за да продължи да съществува, защото когато войната в Газа приключи, ще му бъде потърсена сметка защо се стигна дотам".

"Рамката е разчупена, разрушена е. Парадигмата е съвсем друга. Разговорът е различен, защото на първо място Иран наруши едно табу, което съществуваше повече от четири десетилетия от съществуването на ислямската република - да не напада Израел от собствена територия", допълни той

Според него Израел е "разчел грешно една ситуация, а след него същата грешка прави и Иран".

"Израел разчете грешно ситуацията с удара в Дамаск, защото както досега се предполагаше войната с Иран се водеше под радара. Не беше между двете държави открита. А Иран предупреждаваше и този път беше валидно, че ще отговорят".

Петър Карабоев каза, че грешката на Иран е в прекрачването на "червената линия". Допълни, че мисли, че войната в Газа е към края си.

"Друг от проблемите, които Иран създаде, е огромният въпрос защо конвенционалното оръжие, и американско присъствие и западно в района, не подейства сдържащо. Ако конвенционалното оръжие не действа сдържащо в каква зона влизаме, в ядрена? И всички съседи ще поискат ядрено оръжие".

Според международния редактор войната е екзистенциална и Израел се бори за оцеляване.

"От Газа насам има дълбоки, дълбоки въпроси за смисъла на съществуването на тази държава и ако тя не отвърне на удара, да знаете, че всички евреи по света, които смятат Израел за окончателното убежище, ако нещо им се случи, изведнъж престават да вярват в съществуването на тази държава".