Петиция в Канада: Путин да бъде обявен за военнопрестъпник, да бъде съден от Трибунала в Хага

За да бъде разгледана от правителството е необходимо петицията да набере 500 подписа до края на октомври, но тя вече е подписана от 798 души, включително членове на парламента

Парламентът на Канада е регистрирал петиция, в която се настоява руският президент Владимир Путин да бъде обявен за "военнопрестъпник".

Петицията е публикувана на сайта на парламента и в нея се изреждат престъпленията, заради която авторите и настояват той да бъде съден от международен съд: агресията срещу Грузия, която доведе до окупацията на Абхазия и Южна Осетия, бомбардировките на цивилно население в Сирия и използването на химическо оръжие,  окупацията на Крим, нахлуването в Донбас, спонсорирането на убийства и тероризъм, унищожаването на малайзийския пътнически самолет, убийствата на руски дисиденти, журналисти, правозащитници, репресиите против кримските татари.

Канадците призовават своето правителство срещу Путин да бъде подаден иск в Международния трибунал в Хага за военни престъпления.

За да бъде разгледана от правителството е необходимо петицията да набере 500 подписа до края на октомври, но тя вече е подписана от 798 души, включително членове на парламента.

Превод: Faktor.bg