Politico: Путин е ръководил комунистическите терористи в Германия през 80-те, доставял им оръжия

Владимир Путин

Владимир Путин

"Член на лявата терористична група "Фракция Червена армия" (RAF) твърди, че Владимир Путин, тогава офицер от КГБ, им е доставял оръжие и ги е "подкрепял", пише списание Politico.

Изданието отбелязва, че архивите на КГБ от 80-те и 90-те години са унищожени, затова сведенията за действията на работещия в Дрезден майор от КГБ Владимир Путин са оскъдни и откъслечни.

Припомня се, че Путин за пръв път пристига в Дрезден през 1985 година, като офицер от "средното звено". Много години по-късно шефът на ЩАЗИ Маркус Волф дори го нарича "никой": по думите му, "дори чистачките в КГБ получавали такива бронзови медали като този на Путин".

Но бивш член на лявата комунистическа терористична група "Фракция Червена армия" разказал пред изданието, че се е срещал с Путин в Дрезден, че той фактически е управлявал членовете на групата, която сееше терор в Западна Германия през 70-те и 80-те години.

По думите му, през годините, докато Путин работи в Източна Германия, Дрезден става място за срещи на червените терористи и техните ментори.

Той разказва, че в Източна Германия пристигали с влак, там ги посрещали агенти на ЩАЗИ. Оттам със съветски автомобил ЗИЛ ги откарвали в Дрезден, където безопасно се срещали с Путин и други представители на КГБ.

"Те никога не ни даваха инструкции директно. Казваха: Чухме, че готвите това и това. Как мислите да го направите? А след това ни даваха предложения. Предлагаха други цели, питаха какво ни е нужно. На нас винаги ни трябваха оръжие и кеш", разказва екс-членът на RAF.

Той отбелязва, че на червените терористи им е било сложно да си купуват оръжие от Западна Германия, затова те връчвали на Путин списък, койкто се предавал на агентите на КГБ в Западна Германия и необходимото оръжие се появявало в тайниците, откъдето терористите от RAF го прибирали.

"Ние бяхме полезните идиоти на СССР", признава той.

Превод: Faktor.bg