Пожари, барикади и тонове тор пред ЕП, фермери влязоха в сблъсъци с полицията

Запалени огньове, барикади и сблъсъци с полицията в деня, в който лидерите на Европейския съюз се събраха на среща на върха за парите за Украйна. Протестиращи белгийски фермери хвърляха камъни по полицията в Брюксел. Служителите на реда разпръснаха с водни струи гневните земеделци, които от своя страна запалиха гуми, картонени кутии и сено пред сградата на Европейския парламент.

Над 1300 трактора блокираха движението около квартала на европейските институции, затворен за движение преди големия протест на фермерите, който съвпадна със срещата на върха на Европейския съвет в четвъртък. Белгийските фермери осъждат регулациите  и разпоредбите около зелените политики, станали според тях  „абсурдни”, както и конкретно наложените дати за сеитба на културите и Закона за възстановяване на природата или субсидиите за повторно залесяване. 

Гневът на фермерите е многофакторен. Например в Германия те са възмутени заради ограниченията за професионален дизел. Във Франция са приети регулации по отношение на употребата на пестициди. Във Фландрия въпросът за нитратите е важен въпрос. Проблемът, който е общ за земеделските производители, е въздействието на „Зелената сделка” и екологичните ограничения.

Европейската рамка, която беше поставена със „Зелената сделка“ от една страна, и т.нар. политика  „От фермата до вилицата“ от друга - означава, че цените ще се увеличат с 10%, а количеството на продукцията ще намалее с 15%. И така де факто ще трябва да се внасят продукти извън Европа. И именно срещу тази рамка се бунтуват фермерите.

Синдикатите на фермерите наложиха  белгийския премиер Александер Де Кро да постави въпроса в дневния ред на срещата на върха на ЕС в четвъртък. Европейските лидери  възложиха на своите министри на земеделието да намерят решение за опростяване на административните процедури за фермерите. Това е и едно от исканията, отправени по време на протестите, които преминаха през континента през последните седмици. Според настоящите правила фермерите са изправени пред „административна тежест, която е наистина висока“, каза белгийският премиер Александер Де Кро. „Помолихме министрите на земеделието за Съвета по земеделие на 26 февруари да излязат с план за намаляване на административната тежест“, заяви той.

Малко след края на Срещата на върха  някои от лидерите е срещнаха с делегация от фермери заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предварително на протеста бяха дадени много предупреждения на гражданите  и шофьорите в Брюксел да избягват да влизат и излизат от белгийската столица с кола, а няколко ключови пътища и тунели бяха затворени. Повечето от фермерите бяха млади белгийци, но присъстваха и фермери от чужбина, включително Франция, Италия и Испания.

Но на самия площад Люксембург, който се намира пред Европейския парламент, горяха големи огньове и се изпразваха колички с тор. Имаше и земеделци, които хвърляха яйца по главната сграда на парламента. Фермерите също демонтираха историческа скулптура от 1871 г. на площад Люксембург и я запалиха.