Разследват Доналд Тръмп заради опитите да отмени резултата от изборите през 2020 г.

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

45-ят президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е получил писмо от специалния прокурор Джак Смит, в което се посочва, че той е обект на разследване на разширен съдебен състав във връзка с опитите му за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г.

Това би представлявало най-ясният знак до момента, че Тръмп може да бъде изправен пред федерални наказателни обвинения, произтичащи от неговите усилия да остане на власт, след като загуби изборите от своя съперник, демократа Джо Байдън.

Самият Тръмп омаловажи разследването срещу него, дори се пошегува с последния си опит в юридическите дела.

На практика не знаех какво е призовка, голямо съдебно жури. Сега ми харесва да ставам експерт. Нямам избор, защото трябва. Ако кажеш нещо за изборите, те искат да те вкарат в затвора до края на живота ти. Това е срамно, коментира той.

В публикация в социалната си мрежа "Трут сошъл" Тръмп заяви, че офисът на прокурора Смит е му е дал "много кратък срок от 4 дни", за да се яви пред разширения съдебен състав в рамките на разследването.

Членовете на съдебния състав във федералния съд във Вашингтон са изслушали свидетелски показания от високопоставени бивши служители на администрацията на Тръмп, бившия адвокат на Белия дом Пат Чиполоне и вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс. 

Длъжностни лица са свидетелствали, че през последните месеци от управлението си Тръмп ги е притискал с неоснователни твърдения за широко разпространени изборни измами. Негови поддръжници атакуваха сградата на Конгреса на САЩ на 6 януари 2021 г, за да попречат на законодателния орган да удостовери победата на Байдън.