Румъния се присъединява към изграждането на флота от дронове на НАТО


Румъния ще участва в изграждането на многонационални флотилии от дронове за сухопътно наблюдение на територията на НАТО. Това съобщи Министерството на националната отбрана след участието на министър Ангел Тилвар в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на алианса, съобщи Romania journal.

Страната също ще бъде част от коридора за военна мобилност между Румъния, България и Турция, за да се подобри свързаността и капацитета за бързо реагиране в Черноморския регион, посочва още Министерството на отбраната.

В първия ден от срещата в Брюксел министър Ангел Тилвар участва в сесия, посветена на сътрудничеството с държавите-партньори в Индо-тихоокеанския регион, което е първо за министерска среща на НАТО.

Същевременно на отминалото заседание на Съвета НАТО-Украйна, стрната още потвърди твърдата подкрепа за Украйна.

"Ангел Тилвар подчерта ангажимента на нашата страна в подкрепа на Украйна, както чрез двустранни инициативи, така и чрез ефективна координация на равнище НАТО и ЕС, за да се осигури взаимно допълване на действията“, се посочва в съобщението за печата.

В същия ден министър Тилвар подписа писмо за намерение за сътрудничество при създаването на многонационални флотилии от дистанционно управляеми летателни системи (RPAS), като част от разширяването на капацитета на НАТО за наземно наблюдение (NISRF).

В рамките на срещата, Ангел Тилвар подписа и писмо за намерение относно създаването на коридор за военна мобилност между Румъния, България и Турция. Този коридор е от съществено значение за подобряване на свързаността и капацитета за бързо реагиране в Черноморския регион, заявяват от MApN.

На 18 октомври министърът на националната отбрана на Румъния участва в сесията на НАТО, посветена на възпирането и отбранителната позиция, където „подчерта необходимостта от бързо изпълнение на регионалните планове за отбрана, особено в контекста на предизвикателствата в Черноморския регион.

Тилвар подписа и документа за присъединяването на Румъния към инициативата за VIII паневропейски военен коридор за мобилност, заедно с Албания, България, Италия и Северна Македония, с цел подобряване на капацитета за бързо реагиране в региона, пише БГНЕС