Русия се готви за дългогодишна война срещу Украйна

Кремъл планира да отдели за войната една трета от общите разходи на държавния бюджет

Русия се готви за дългогодишна война срещу Украйна, значително увеличавайки разходите за отбрана. Според британското разузнаване това се доказва от документи на руското министерство на финансите, според които през 2024 г. Кремъл планира да отдели за войната една трета от общите разходи на държавния бюджет.

„Документите, вероятно изтекли от руското Министерство на финансите, показват, че руските разходи за отбрана се очаква да нараснат до около 30 процента от общите държавни разходи през 2024 г. Министерството предлага бюджет за отбрана от 10,8 трилиона рубли, което се равнява на около 6 процента от БВП и увеличение от 68 процента в сравнение с 2023 г.“, казва се в доклада на британското министерство на отбраната. Разузнавателната служба предполага, че Русия ще може да поддържа това ниво на разходите за отбрана до 2024 г., по-специално чрез намаляване на разходите за други нужди на държавата.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство отбелязва, че пълната информация за руските разходи за отбранителния сектор е класифицирана. Въпреки това дори изтеклите цифри като цяло показват, че Русия се готви за много години битки в Украйна.

Както съобщи УНИАН, Русия очаква да прекрати войната в Украйна до 2025 г. Както е известно, нашествениците не успяха да постигнат целите си „за два-три дни“. Правозащитници казаха, че Министерството на труда и социалната защита на Руската федерация наскоро е поръчало над 230 000 удостоверения за семействата на загинали окупатори, но тази цифра определено е подценена. /БГНЕС