Русия си призна, че САЩ са платили за "хуманитарната помощ" срещу коронавируса

Широко рекламираната руска помощ за САЩ в борбата с коронавируса, включително и в български медии, се оказа епизод от кремълската пропаганда

Руското министерство на външните работи призна, че САЩ действително са купили "хуманитарната помощ", от Русия, съобщава ТАСС.

За това, че Русия изпраща в САЩ самолет с медицинска техника за борба с коронавируса, съобщи президентът Доналд Тръмп, който не конкретизира дали става дума за дарение или за покупка. 

Руските медии обаче наричаха доставката "хуманитарна помощ".

ТАСС, позовавайки се на говорителя на Путин Дмитрий Песков, "помощта от Русия е предложена на фона на тежката ситуация в САЩ, приета с благодарност от Тръмп".

Днес обаче Държавният департамент на САЩ официално обяви, че руската "хуманитарна помощ" не е била безвъзмездна.

Широко рекламираната руска помощ за САЩ в борбата с коронавируса, включително и в български медии, се оказа епизод от кремълската пропаганда.

"Медицинското оборудване, доставено от Русия е било закупено от САЩ", съобщи Могран Ортегас, официален представител на Държавния департамент, цитирана от mewsru.com.

"След телефонния разговор между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин, САЩ се съгласиха да закупят от Пусия необходимото ни медицинско оборудване, включително дихателни апарати и средства за индивидуална защита", се казва в съобщението на сайта на Държавния департамент.

Руските медии отбелязват, че от края на март в Русия е въведена забрана за износ на подобни стоки, доколкото в самата Русия има дефицит.

Превод: Faktor.bg