Руски депутат: Да гоним посланиците на източноевропейски държави, в които разрушават съветските паметници

Пьотър Толстой

Пьотър Толстой

Заместник-председателят на руската Държавна дума Пьотър Толстой предлага Русия да гони посланиците на държавите, мв които се разрушават или демонтират съветски паметници и мемориали в Източна Европа, съобщава "Московский комсомолец".

Според него, реакцията на Русия трябва да бъде много твърда към подобни опити.

По думите му, сега руските власти "просто кимат с глава".

Толстой добавил, че "става дума за паметници на хора, загинали за възможността един или друг народ да може да говори на родния си език".

Припомняме, че Пьотр Толстой, в качеството си на зам.-председателя на руската Дума, направи наскоро скандално изказване, че "Русия може да купи цяла България".

Тази сутрин руското посолство изрази възмущение "във връзка с богохулния акт на вандализъм срещу масовия гроб на съветските войници в София". 

"Надяваме се градските власти да предприемат необходимите мерки за привеждане на паметника в надлежния вид и на предотвратяването на подобни прояви в бъдеще, а отговорните за извършването на това престъпление да бъдат идентифицирани и заслужено наказани", казаха за ТАСС от руската дипломатическа мисия в София по повод това, че неизвестни повредиха скулптурните изображения на съветски войници и елементи от държавните символи на СССР.

Превод: Faktor.bg