САЩ към ЕС: Не доверявайте на китайски фирми критично важна инфраструктура

Според Закона за националното разузнаване на Китай, комунистическата партия може да принуди всеки доставчик на 5G да предава данните си, както и да предприема действия, разпоредени от КПК

Майк Помпео

Майк Помпео

$Министрите от ЕС, отговарящи за комуникациите, ще се срещнат утре в Брюксел, за да обсъдят как да бъдат защитени новите безжични мрежи от пето поколение (5G). Техните решения ще имат дългосрочни последствия за способността на европейските страни да защитят личния живот на своите граждани", цитира Politico държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

По думите му, 5G мрежите ще засегнат всички аспекти от живота, включително критично важна инфраструктура. 

Затова Попмео предупреждава съюзниците от ЕС, че е "крайно необходимо информационните артерии на 21 век да бъдат изградени от компании, които заслужават доверие".

"Много важно е, европейските страни да не предават контрола на стратегическата си инфраструктура на китайски технологични гиганти като Huawei или ZTE", предупреждава държавният секретар и припомня, че Huawei поддържа връзка с китайската армия, замесена е в шпионски скандали в Чехия, Полша и Холандия, обвинена е в кражба на интелектуална собственост в Германия, Израел, Великобритания и САЩ, обвинена е в подкуп и корупционни действия в  Алжир, Белгия и Сиера-Леоне", припомня той. 

Помпео предупреждава, че според Закона за националното разузнаване на Китай, комунистическата партия може да принуди всеки доставчик на 5G, базиран в страната да предава данните си, както и да предприема действия, разпоредени от КПК.