САЩ наложиха санкции срещу украински депутат заради дискредитиране на Байдън

Андрей Деркач

Андрей Деркач

САЩ наложиха икономически санкции на три украински медии за публикуване на фалшиви новини и на седем физически лица, в това число четирима украинци, обвинени, че са помагали на адвоката на Тръмп Руди Джулиани да дискредитира Джо Байдън, съобщи БТА.

Тези физически и юридически лица са част от свързана с Русия чуждестранна лобистка група", близка до украинския депутат Андрей Деркач, заяви американското финансово министерство, цитирано от "Франс прес".

В края на 2019 г. той се срещнал с Джулиани, който искаше информация в подкрепа на твърдения за свързана с Украйна корупционна дейност на Джо Байдън и сина му Хънтър.

През май т.г. пък Деркач публикува записи от телефонни разговори от 2016 г. между Байдън, който тогава беше вицепрезидент на САЩ, и тогавашния украински президент Петро Порошенко, като твърдеше, че те са доказателство за корупция.

Санкционирани са трима бивши членове на украинското правителство - Константин Кулик, Олександър Онишченко и Андрий Телиженко и украинският депутат Олександър Дубински.

Санкционирани са и трима близки сътрудници на Деркач, които са помагали за разпространението на фалшиви новини.