САЩ подадоха колективен иск срещу Китай за 1,2 трилиона долара

Все повече стават гласовете по света, обвиняващи китайските власти, че са скрили истинските мащаби на епидемията и са подвели света за рисковете от нея

Във връзка с пандемията от COVID-19 американци подадоха колективен иск срещу Китай за 1,2 трилиона долара - заради неадектавни действия от страна на Пекин в началния етап на заразата, съобщи Voice of America.

Все повече стават гласовете по света, обвиняващи китайските власти, че са скрили истинските мащаби на епидемията и са подвели света за рисковете от нея.
 
За по-малко от месец към колективния иск, подаден в съда във Флорида, са се присъединили над 5000 американски граждани. Ищците посочват, че за понесли огромни щети заради действията на Пекин, поради които заразата е обхванала целия свят.

 Подобни групови искове са подадени и в щатите Невада и Тексас.
 
"Нашият иск обхваща тези, които физически са пострадали от въздействието на вируса. Той засяга и търговската дейност на Китай, където на пазарите се продава месо от диви животни", поясняват от юридическата кантора Berman Law Group, която представлява жалбоподателите.
 
От британския консервативен аналитичен център "Общество Хенри Джексън" отбелязват, че потенциалният иск от САЩ към Китай може би ще е за около 1.2 трилиона долара и че Китай потенциално носи вината за нанесените щети вследствие на липсата на адекватни действия в началния етап на епидемията - укриване на информация и нарушаване на медико-санитарните правила.
 
Във връзка с това от организацията призовават страните да завеждат искове срещу Китай, като посочват 10 различни правни механизма, включително чрез СЗО, Международния съд, Постоянния арбитражен съд, съдилищата в Хонгконг и САЩ.
 
Близо 1.7 милиона души вече са заразените по света с новия коронавирус, а загиналите са над 102 хиляди, показват данните на Worldometers.
 
До момента са излекувани над 376 хиляди души.