САЩ предупредиха Турция да спре операциите си във водите на Гърция

САЩ предупредиха Турция да спре операциите си във водите на Гърция


Съединените щати призоваха Турция да спре плановете си за провеждане на сеизмични изследвания в териториалните води на Гърция и да избегне стъпки, които ескалират напрежението в Източното Средиземноморие, заяви говорител на Държавния департамент на САЩ пред РИА Новости.

"Съединените щати са наясно, че Турция има намерение да извършва изследвания в спорни води в Източното Средиземноморие", заяви говорителят във вторник. "Призоваваме турските власти да спрат всякакви планове за операции и да избягват стъпки, които повишават напрежението в региона."

Очаква се турският кораб „Oruc Reis” да започне сеизмично проучване южно и източно от гръцкия остров Кастелоризо от 21 юли до 2 август.

Междувременно гръцките военни заявиха, че са наблюдавали засилена активност в южната военна база Аксаз в Турция - според съобщенията 15 кораба са напуснали съоръжението.

По-рано през деня гръцкото външно министерство изрази протест срещу действията на Турция в гръцките води, като се обърна към Европейския съюз, НАТО и ООН./БГНЕС