Шолц: ЕС трябва да направи по-лесно присъединяването на нови страни

Олаф Шолц

Олаф Шолц


Европейският съюз трябва да направи по-лесно присъединяването на нови страни, заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за ДПА, предаде БТА.

Време е не само страните кандидатки, но самият Европейски съюз да се подготви за разширяване на клуба, каза Шолц.

Той подчерта необходимостта от модернизиране на структурите и процеса на взимане на решения в ЕС. "Няма да бъде възможно да се решава всичко, което днес се решава с единодушие, пак с единодушие в бъдеще", каза германският канцлер. Той заяви, че се надява да изложи предложенията си на срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, на която ще бъдат обсъдени кандидатурите на Грузия, Молдова и Украйна.

В интервюто Шолц призова Русия да облекчи световната продоволствена криза, като помогне за осигуряването на зърнените доставки от блокираните украински пристанища.

Ще вървят ли РСМ и Украйна към членство в ЕС – акцент в международните събития от седмица
"Русия трябва да осигури безопасен транспорт и същевременно да даде надеждни уверения, че няма да използва коридора за инвазия", каза Шолц.

В четвъртък след среща с Шолц и други европейски лидери в Киев украинският президент Володимир Зеленски отправи критика към Русия, че предизвиква хранителна криза в части на Африка и Азия, като възпрепятства с морската си блокада износа на зърно. От своя страна Русия твърди, че експортът е спрян заради минирането на морето и санкциите.