Шолц: Признаване на независими републики в Донбас нарушава Минските споразумения

Путин прави обръщение към руския народ, ЕС е готов да реагира

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е предупредил в телефонен разговор президента на Русия Владимир Путин, че признаване на двете народни републики в Донбас за независими би било едностранно нарушаване на Минските споразумения, предаде Ройтерс.

След заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация по-рано Путин заяви, че решението дали Москва признава суверенитет на Донецката и Луганската народна република, които са на територията на Украйна, ще бъде взето тази вечер.

Шолц е казал на Путин, че Русия има отговорност да намали напрежението около Украйна и трябва да изтегли войниците си от границите ѝ.

Канцлерът на Германия ще се консултира спешно със съюзниците си.

Междувременно телефонен разговор са провели и външните министри на Германия и на Русия. Сергей Лавров е казал на Анналена Бербок, че Минските споразумения са единственият път за дългосрочно решаване на вътрешната криза в Украйна. Лавров е изразил мнение, че Германия трябва да окаже натиск върху украинските власти да възприемат по-конструктивен подход.

Призив към Русия да не признава народните републики в Донбас отправи и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той заяви, че Европейския съюз е готов да реагира по най-категоричен начин - защото сигурността на Украйна е едно и също със сигурността на съюза. 
За тази вечер Кремъл съобщава, че е предвидено телевизионно обръщение на президента Владимир Путин към народа.

Украинският президент Володимир Зеленски свика тази вечер извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана.

Американският президент Джо Байдън също се консултира със своя Съвет за национална сигурност.

Френският президент Еманюел Макрон свика Съвета по отбрана и сигурност на страната си на заседание в понеделник, за да направи оценка на ситуацията в Украйна, съобщиха от кабинета на Макрон.

Събирането на съвета, оглавяван от Макрон и включващ малък брой ключови министри, се организира, след като Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин ще признае независимостта на източните отцепнически републики в Украйна.

Европейският съюз е "готов да реагира", ако руският президент Владимир Путин признае украинските сепаратистки територии за независими, заяви в понеделник върховният комисар по външна политика на блока Жозеп Борел.

"Призоваваме президента Путин да спазва международното право и споразуменията от Минск и очакваме от него да не признава независимостта на Луганска и Донецка област", заяви Борел след срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

"Готови сме да реагираме със силен, единен фронт, в случай че той реши да го направи.", цитира БГНЕС