Ще разследват руски държавни служители за отравянето с "Новичок" на Доун Стърджис?

В интерес на цялото общество да бъде разследвана и отговорността на Кремъл за смъртта на Стърджис

Доун Стърджис

Доун Стърджис

Дъщерята на Доун Стърджис, която почина в болница в Солзбъри след отравяне с "Новичок" през юли 2018 г., поиска дознанието за майка й да установи дали висши държавни служители на Русия са отговорни за смъртта й. През март същата година бе изврършен опит за отравяне с "Новичок" на Сергей и Юлия Скрипал.

Адвокат на дъщерята на Доун Стърджис заяви, че решението на следователя Дейвид Ридли да ограничи разследването е погрешно. Днес се очаква двама съдии във Върховния съд да се произнесат по повдигнатия иск за разширяване на разследването.

Доун Стърджис почина на 44 години, след като без да подозира нищо се напръска с "Новичок" в шишенце с парфюм, намерен от нейния партньор Чарли Роули.

Следователят Ридли бе заявил, че докато дознанието може да проучва действията на двамата руски агенти, за които се смята, че са внесли нервнопаралитичното вещество във Великобритания, то не трябва да резглежда действията на други руснаци или на руската държава, нито произхода на веществото.

Една от причините е, че Доун Стърджис не е жертва на пряко нападение, какъвто бе първият случай на отравяне с веществото на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г.

Адвокат Майкъл Мансфийлд обаче заяви, че използването на "Новичок" в Солзбъри е използване за първи път на нервнопаралитично вещество в Европа след Втората световна война и е изложило на риск живота на стотици британски граждани. Ето защо, според Мансфийлд, е напълно в интерес на цялото общество да бъде разследвана и отговорността на Кремъл за смъртта на Стърджис.