Скопие: Работната група за конституционните промени изпрати проекторешението на правителството


Министерството на правосъдието на Северна Македония изпрати до правителството предложението за конституционни промени, изготвеното от работната група, съобщиха властите.

Кабинетът трябва да го разгледа на заседание и след това да го внесе в парламента.

Обикновено правителството заседава редовно всеки вторник, но засега няма информация дали предложението ще бъде на дневен ред утре или в друг ден.

На проведено преди десет дни заседание работната група прие решение за необходимостта от изменение на Конституцията с насоки за изменения и допълнения.

Промените са в Преамбюла, като след бошняшкия етнос се добавят думите: български етнос, хърватски етнос, черногорски етнос, словенски етнос, еврейски етнос, египетски етнос".

Засега не е сигурно дали конституционните поправки ще бъдат приети в парламента, като се има предвид, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обяви, че няма да ги подкрепи.

Не по-маловажни в това отношение са действията на управляващите, които многократно изразиха остри позиции срещу София и подкрепиха законодателство, което със задна дата затри български културни клубове от регистрите, припомня БГНЕС.

За да бъдат приети конституционните изменения, е необходимо мнозинство от две трети или най-малко 80 депутати в Скупщината.

Включването на българите в македонската конституция е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, следвайки т. нар. френско предложение, направено по време на председателството на Франция на Съвета на ЕС, припомня БГНЕС