Сръбската църква призна Македонската църква за афтокефална

Предстои да бъдат известени всички поместни православни църкви да приемат автокефалния статут на МПЦ

патриарх Порфирий

патриарх Порфирий

Сръбският патриарх Порфирий обяви днес, че Съборът на Сръбската православна църква (СПЦ) благославя и одобрява автокефалния характер на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). Това се случи след днешната съвместна служба в Съборния храм в Скопие заедно с архиепископа на МПЦ Стефан.

Светият събор на СПЦ е възложил на Синода заедно с архиепископ Стефан и неговия Синод да разработят техническите и организационните подробности, които ще бъдат последвани от тържествено обявяване на официалния акт.

След това ще бъдат известени всички поместни православни църкви да приемат автокефалния статут на МПЦ в съответствие със своите канонични правила.

„Нека се радваме днес, защото днес се радва цялата църква, радват се небето и земята, когато братята се обичат, когато прославят името Божие, нека се радваме, че след 55 години отслужихме Света Литургия първо в Белград, после в Скопие - два пъти само за няколко дни“, подчерта сръбският патриарх.

Той подчерта в словото си, че Господ не е поставил границите между народите, за да ги разделя, а те означават възможност всеки народ да се организира по най-добрия за него уникален начин и да обогати останалите със своята уникалност.

„Пред очите ни се случва чудо и ние сме част от него, участваме в това чудо. Онова, което беше разделено през 1967 г., Бог ни удостои да бъде изцелено“, каза сръбският патриарх.

Той призова „да покажем, че разбираме, че сме едно, че не можем едни без други, че сме едно тяло“.

БГНЕС припомня, че на 9 май Синодът на Вселенската патриаршия премахна 55-годишната схизма върху Македонската православна църква и реши да установи канонично и евхаристийно общение между македонските епископи, свещеници и народа.

Това на практика означава, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и вече ще може да отслужва с нея. От публикуваната информация става ясно, че църквата е призната като Охридска архиепископия.

Малко по-късно главата на Македонската православна църква, митрополит Стефан, информира президента Стево Пендаровски за намеренията да предприеме по-нататъшни стъпки за пълно получаване на автокефалия на МПЦ – въпрос, който е от „висш национален интерес“.

На 16 май СПЦ обяви, че установява пълно богослужебно и канонично общение с МПЦ-ОА, тъй като прие статута на възможно най-широката автономия, предоставена през 1959 г. От Белград заявиха, че диалогът за "евентуалния окончателен статут на епархиите в Северна Македония е реалистичен“. /БГНЕС