Станишев, Йончева и Пенкова от БСП не са гласували в ЕП "за" освобождаването на Навални и Кара-Мурза

Петър Витанов и Иво Христов от Прогресивния алианс на социалистите и демократите са подкрепили резолюцията, с която се призовава за освобождаването на руските опозиционери Владимир Кара-Мурза и Алексей Навални, става ясно от резултатите от гласуването в Европарламента . 

Останалите трима български евросоциалисти – Цветелина Пенкова, Сергей Станишев и Елена Йончева, не са гласували. Във вота не са участвали и двама от общо 7 наши евродепутати от Европейската народна партия - Ева Майдел поради семейни ангажименти, както и Емил Радев, който се прибира по-рано поради по-дълъг маршрут на полета си.    

Във вота не участва и Андрей Слабаков от партията на Европейските консерватори и реформисти. Съпартиецът му Ангел Джамбазки е сред вносителите на проекта. Останалите 11 наши евродепутати са гласували "за".

ЕП решително осъжда политически мотивираните присъди и настоятелно призовава страните от ЕС да предоставят хуманитарни визи за руски дисиденти, изложени на риск от политическо преследване, се казва в резолюцията, приета с 508 гласа "за", 14 "против" и 31 "въздържал се".