Стефан Попов: Западът, особено размекнатата Европа проспа страшния знак след Крим

Първата цел на Путин е да смени правителството в Киев, смята той

Стефан Попов

Стефан Попов

Украйна е граница и тя 1000 години се е преживявала като граница. Това каза пред БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

„Украйна е една граница, която не биваше да бъде преминавана, пресичана. Тя е граница и символична, и в голяма степен действителна по оста Изток-Запад. Това е гигантско пространство, което от 1000 години е някак спорно - било реално спорно, било символично спорно. Западът вижда в Украйна своя граница, отвъд която идва азиатският континент, Руската империя“, посочи проф. Попов.

„Беше несравнимо с Косово, дори с Тайван, който е една много напрегната точка, и с други подобни гранични пространства. Много беше важно Украйна да се съхрани, да стои запазена. Това е една граница, която като се премине, светът наистина не е същият. След разпадането на Съветския съюз по цялата си граница Русия се държи изключително неспокойно, невротично, а в случая с Украйна дори психотично“, коментира той.

По думите му Владимир Путин е успял да построи „екстремна автокрация“, а всички споразумения с Украйна са прегазени от Русия и Путин.

„След Крим Западът трябваше да реагира много остро, както реагира сега. Но този Запад, особено размекнатата Европа от онова време, проспа този момент, проспа този страшен знак. През 2008 г., когато Путин отхапа две области от Грузия, беше силен сигнал какво ще прави в следващите години“, изтъкна Стефан Попов.

Проф. Попов не вярва, че санкции ще уплашат Путин, но той не е очаквал толкова единна европейска реакция.

„Санкциите ще ударят предимно руското население, което и без това е бедно и се храни с национални митологии и страхове, които се напомпват. Това население, дори да обеднее до степента на гладовете от 30-те години при Сталин, то ще продължава фанатично да подкрепя Путин. В последните години, особено след Крим, руският президент е засилил страшно много държавния резерв в злато и валута, така че да може да издържи, „сякаш е в окупация“. И второ – превъоръжи и много привилегии даде на армията. Тази диктатура постепенно, много невидимо и недискутирано за Запада се превръща в една военна диктатура. Привидно по витрините стоят Санкт Петербург и Москва, в които се ходи на екскурзия, които приличат едва ли не на Ню Йорк и на Лондон, но зад всичко това стои една пълзяща военна диктатура. Това, че населението ще понесе удар, за него е калкулирано“, коментира Попов.

Стефан Попов е на мнение, че първата цел на руския президент е „да смени режима в Украйна, както направи съвсем наскоро в Казахстан и да сложи на мястото на Зеленски едно послушно мъпет правителство“.