The Times: Службите подозират, че в руското посолство в Дъблин се изгражда шпионски център

Снимка: The Times

Снимка: The Times

Службите за сигурност на Ирландия проверяват строителните работи в руското посолство в Дъблин, за да установят има ли там шпионска база, пише The Times.

През 2018 година правителството отхвърли искането за разширяване на посолския комплекс на Оруел-роуд с аргумента, че то представлява заплаха за националната сигурност.

В предложението, предвиждащо размерът на комплекса да бъде увеличен от 2 000 на 10 000 квадратни метра, са били включени редица помещения и постройки, които по мнението на военното и вътрешното разузнаване, представляват комуникационна или разузнавателна база. 

Особени опасения предизвиква постройка, чиято конструкция включва елементи на "военна сигурност".

Има подозрения, че руските спецслужби са включили в своя план секретни комуникационни системи.

Проверката е съсредоточена върху строителството на подземен паркинг за 23 автомобила, разположен в задната част на комплекса. Съмнение буди фактът, че се строи поздемен паркинг, след като на обширната територия на комплекса има достатъчно места за паркиране.

Проверката се наблюдава от МО, Службата за сигурност и разузнаване, които следят дейността на руските спецслужби на ираландска земя.

Във всяко посолство на Русия по света работят разузнавачи под дипломатическо прикритие. Особеното в руското посолство в Дъблин е, че то се използва като сборен пункт за разузнавателните данни, събрани от цяла Европа. Посолството на Русия в Прага се използва за база за поддръжка за операциите в Германия. Ирландия играе тази роля в руския шпионаж във Великобритания, Франция и Германия", казва пред медията източник от службите за сигурност.

Марк Галеоти, експерт по Русия от аналитичния център Royal United Services Institute в Лондон, казва, че "Ирландия до скоро е била разглеждана като благоприятна среда за руските спецслужби в сравнение с Франция и Великобритания".

Службата за външно разузнаване на Русия действа в Ирланция заедно с ГРУ. СВР събира разузнавателни данни за политици и държавни служители, а ГРУ, което се смята за най-агресивната руска служба, е фокусирано върху хора, които работят в областта на технологиите и научните изследвания.

Редица "шифровчици", специализиране в прихващането, шифроването и предаването на телекоменикационни данни също се намират в посолството. На тях им е забранео да напускат посолството без съпровождащ ги офицер от службите, за да не бъдат вербовани от други служби.

Разбира се, руското посолство в Дъблин е опровергало информацията на The Times.

Превод: Faktor.bg