Тръмп обвини Китай в "масови убийства по целия свят"

Пекин отговори, че преди това САЩ положително са оценявали усилията му в борбата с пандемията

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и други високопоставени американски политици усилват критиките спрямо Китай във връзка с пандемията от коронавирус, като президентът открито обвини Пекин в "масови убийства по целия свят", съобщава The Vioce of America.

Пост на Тръмп в "Туитър", в който се споменава за някой "откачен в Китай" е поредният пример за ожесточената реторика на Белия дом, като Тръмп превръща атаките срещу Пекин в централен елемент на предизборната си кампания.

"Именно некомпетентността на Китая" и нищо друго е причината за тези масови убийства по целия свят", написа президентът.

Представителят на външното министерство на Китай Чжао Лицзян от своя страна коментира "множеството грешки и пропуски от страна на САЩ, техните лъжи и слухове":

"САЩ изглежда са забравили, че преди американските лидери неведнъж и публично възхваляваха противоепидемичните усилия на Китай".

Междувременно държавният секретар на САЩ Май Помпео отхвърли твърдението на председателя на КНР Си Цзинпин, че Пекин е действал прозрачно след началото на епидемията в Китай.

"Пекин и досега не дава образци на вируса, не допуска на обектите, цензурира дискусиите за произхода на коронавируса", заяви Помпео.

Превод: Faktor.bg