Тръмп отказа да участва и във втория републикански дебат

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Кандидатите за президент на САЩ се готвят за втория първичен дебат на републиканците през 2024 г., като лидерът Доналд Тръмп отново сведе събитието до незначително шоу, след като отказа да участва.

Месец след като се отказа от първия дебат, дразнейки съперниците си с медийна буря около четвъртото му обвинение, Тръмп отново се отказа, отваряйки пространство за изява на други кандидати, предаде АФП.

През август 77-годишният бивш президент обяви, че ще пропусне дебатите, позовавайки се на огромната си преднина в социологическите проучвания, и вместо това планира да се обърне към бивши и настоящи членове на профсъюза на автомобилните работници в Мичиган - историческото сърце на американската автомобилна индустрия и ключово бойно поле за предизборната кампания.

Посещението му идва ден след появата на Джо Байдън в региона "Среден Запад", където той стана първият действащ президент на САЩ, застанал на пикетна линия (пост по време на стачка - бел. ред.), като и двамата основни кандидати се опитват да се представят като кандидати на американския работник.

"Знаете ли, те губят много време с тези нелепи дебати, които никой не гледа", заяви Тръмп пред поддръжници на предизборно събитие в Южна Каролина в понеделник, 25 септември. "Последният им дебат беше най-ниско оцененият дебат в историята."

Джерард Филити, старши съветник в Lawfare Project, казва, че стратегията на Тръмп за отстояване на позициите има за цел да изпрати послание, че той е "неизбежният" избор за знаменосец на републиканците през 2024 г.

"Той няма какво да спечели от дебати и всичко може да загуби, ако се изправи пред въпроси за поведението си в миналото, многобройните обвинения в престъпления, които са му повдигнати във връзка с изборите през 2020 г., и дори липсата на яснота или последователност по някои въпроси като абортите", каза Филити.

Седем кандидати постигнаха квалификационните критерии на Националния комитет на Републиканската партия, за да се появят на сцената на президентската фондация и институт "Роналд Рейгън" в Сими Вали, Калифорния.

Главният съперник на Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, ще се изправи срещу политическия новак Вивек Рамасвами, бившия посланик на ООН Ники Хейли, вицепрезидента на Тръмп Майк Пенс и главния антагонист на магната, бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи.

Сенаторът от Южна Каролина Тим Скот и губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм допълват участниците, които ще присъстват на сблъсъка, излъчван от Fox Business и Univision.

Неоправдано високомерие?

Малко под 60% от републиканските гласоподаватели в ново проучване на Ен Би Си казват, че Тръмп е техният избор в първичните избори, а ДеСантис изостава с 16%. Нито един от останалите кандидати не постига двуцифрено число.

Филити предупреди, че макар отсъствията на Тръмп да не му вредят особено в първичните избори, те биха могли да навредят на позициите му сред традиционните републиканци в общите избори.

"Всъщност отказът му може да се възприеме като неоправдана арогантност от много републиканци, които не са сред базата му от поддръжници, както и от независимите", заяви той.

За ДеСантис демонстрацията представлява втори шанс да намали разликата в социологическите проучвания и да привлече дарители, въпреки че добре приетото му представяне на първата обиколка в Милуоки миналия месец не успя да намали преднината на Тръмп.

Дебатът се провежда в момент, когато Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина, както и фигура от администрацията на Тръмп, се радва на своя момент под слънцето.

Последните социологически проучвания показват, че тя вероятно би се представила най-добре от всички кандидати в пряк двубой срещу президента Джо Байдън и ще се стреми да се представи като единствения кандидат, способен да извоюва Белия дом от демократите.

Преобладаващото мнение от другата страна на пътеката е, че независимо от представянето на кандидатите в дебатите, първичните избори на републиканците са приключили.

"Всичко това е за театър и/или с надеждата да се направи достатъчно добро впечатление, за да се получи работа в Белия дом на Тръмп или да се подхранват други политически стремежи", заяви предизборният стратег на демократите Амани Уелс-Ониоха.

"Но тези хора знаят, че никой от тях няма да стане президент в този момент", добави тя, цитирана от БГНЕС