Тръмп питал Финландия независима държава ли е или е "руски сателит"

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

"Всички действия на Доналд Тръмп са предназначени единствено да му осигурят преизбиране", заяви бившият съветник по национална сигурност на американския президент.

"Той не е пригоден за работата на президент. Толкова е съсредоточен върху това да бъде преизбран, че всички дългосрочни съображения са изтикани на заден план", каза Болтън в интервю за телевизия ABC.

Болтон разказва, как по време на срещите с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун Тръмп нповече се тревожел как ще излезе на снимките и реакцията на медиите, докато "малко или почни никак не се тревожел от резултатите от срещите за САЩ".

Интервюто на Болтън е по повод предстоящата премиера на книгата му The Room Where It Happened ("Стаята, в която се случи това") на 23 юни.

На 16 юни администрацията на Тръмп заведе иск против Болтън, настоявайки да бъде забранено разпространението на книгата, защоjо съдържала секретна информация", а Тръмп го нарече "лъжец", който си отмъщава.

Някои от най-нелепите ситуации с Тръмп наистина го дискредитират силно. Например, през 2018 година в навечерието на преговорите с Владимир Путин в Хелзинки, Тръмп попитал помощниците си дали Финландия е част от Русия и дали не е "руски сателит".

В частни разговори той често изразявал недоволството си от санкциите срещу Русия, мърморел и се оплаквал, макар че публично си защитавал.

Според Болтън, лидерите на Русия, Китай и КНДР настоявали да се виждат с Тръмп без присъствието на съветниците му, за да го ласкаят и манипулират.

Превод: Faktor.bg