Украинските военни денацифицират Херсон от окупаторите, хората свалят надписите: "Русия е тук завинаги"(видео)

Части на украинската армия влязоха в областния център Херсон, напуснат от руските окупационни части. В социалните мрежи жителите на града публикуват снимки и видеа на украинските военни на улиците на града.

Хората излизат на улицата с украински знамена, на централния площад е издигнато руското знаме, няма информация някъде в града все още да се водят боеве. 

Руското МО заяви междувременно, че всички руски военни са изведени от десния бряг на река Днепър, където е разположен Херсон.

Украинското разузнаване потвърди, че техните войски влизат вече в града и призова руските войници, които все още са там да се предадат в плен.

Постъпват съобщения, че украинските военни без бой завземат и други населени места в Херсонска област, местните жители навсякъде свалят и късат билбордовете: "Русия е тук завинаги" (ВИДЕО).

Руската окупационна армия превзе голяма част от Херсонска област още в първите дни на нахлуването в Украйна през февруари-март. През септември беше проведен "референдум" за присъединяване към РФ под дулата на автоматите.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва продължава да смята Херсон за своя територия.