В анексията на Крим са участвали и руски свещеници

отeц Димитрий Василенков

отeц Димитрий Василенков

На 27 февруари 2014 година, малко преди референдума за "присъединяването" на Крим към Русия, на полуострова се появяват групи руски военни без опознавателни знаци, които блокират намиращите се на полуострова близо 20 хиляди украински военни. Скоро край вратите на гарнизоните започвят да се появяват неизвестни лица, наричащи себе си "преговарящи". Във всяка част те предават следния ултиматум: Да се предадат или да очакват атака, пише сайтът "Медузе".

Пред изданието, офицер от спецназа на ГРУ разказва, че освен военните, в процеса участвали и свещеници от РПЦ.

Тези свещеници, съпровождани от въоръжени руски военни водели "преговори" от позиция на силата с украинските части, обкръжени от руските спецподразделения.

Готовността на украинските военни да водят преговори със свещениците се обяснява с тежкото психологическо състояние на войниците, които така и не получили ясни заповеди от Киев.

Един от свещениците, отец Димитрий признал, че е бил в Крим "по линия на Министерството на отбраната", но отказал да говори по-конкретно и обяснил успеха на спецоперацията с "божествена намеса".

На 23 март 2014 година той публикува на страницата си в социалните мрежи снимка, на която позира с въоръжени мъже на фона на брониран автомобил "Тигър" с надпис: "Вежливите хора имат вежливи свещеници" ("вежливие люди" или "зелени човечета" - названия на руските спецназовци,провели окупацията на Крим).

Превод: Faktor.bg