В току-що приетата в НАТО Северна Македония разбиха паметната плоча на български войвода, воювал за Македония

Снимките са предоставени от охридчаните, които сложиха плочата в памет на войводата Тома Давидов.

Снимките са предоставени от охридчаните, които сложиха плочата в памет на войводата Тома Давидов.

"В страната (Северна Македония) току що приета в НАТО, в село Оздолени, община Дебърца, Охридско, вчера (30 март), счупена е плочата в памет на войводата на ТМОРО/ВМОРО Тома Давидов, роден на 20 април 1868 година, в град Ловеч, стара България", пише в профила си във Фейсбук журналистът Виктор Канзуров.

Плочата била сложена от местни българи-охридчани на 15 март, датата на трагичната гибел на охридския войвода Тома Давидов през 1903 година, в сражение на неговата чета с башибозук.

След физическата смърт на Тома Давидов, който бил български поручик (уволнен 1889 г.) и съвипускник на Гоце Делчев и Борис Сарафов във Военното училище в София, мястото на главен охридски войвода заема Христо Узунов.

"Основния темел на съществуването на Република Северна Македония е становището, че нейното население никога не е било българско, нито имало нещо общо с българите, освен "общата история" - общия живот в Османската империя. Истинската история на ВМОРО, жизнените и революционните пътеки на Тома Давидов, Гоце Делчев, Борис Сарафов и Христо Узунов, директно отричат основния темел на съществуването на Република Северна Македония (който, не се променя, независимо дали на власт е ДПМНЕ-Вальево или т. нар. СДСМ)", коментира Канзуров.

"Дали на вандалите (и на техните евентуални подстрекатели) им е пречело, че Тома Давидов е от Ловеч, България, или, че плочата била сложена от местни българи, или може би им е пречело, че са родени тъпи и нещастни, че не могат - от страх да не ядат бой - да чупят плочи издигнати в памет на албанската УЧК (които се намират в Скопие и в цялата западна половина от територията на Република Северна Македония), не е важно. Единственото важно е да видим дали МВР на Република Северна Македония ще (се опита да) намери вандалите и дали някой в България ще прояви интерес към случилото се, което е атака върху нашата "обща история", завършва постът на Виктор Канзуров.