Вучич: Изборите са редовни, следващият вот ще бъде през 2027 г.

Аз съм горд с начина, по който мина вота, каза още той

Александър Вучич и Румен Радев, стопкадър: RTS

Александър Вучич и Румен Радев, стопкадър: RTS

Сръбският президент Александър Вучич направи извънредно изявление днес по повод на призивите на опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" за анулиране на резултатите от местните и парламентарните избори в страната, които се проведоха миналата неделя. Според него за всички 496 жалби, внесени от страна на опозицията, вътрешното министерство е установило, че всички те са неоснователни. Вучич заяви, че в Белград ще има нови избори, ако няма необходимото мнозинство. Той съобщи, че новият парламент ще се събере още в началото на януари догодина, а до края на февруари ще има и ново правителство. Вучич за пореден път подчерта, че няма да признае "самопровъзгласилата се независимост" на Косово.

Вучич няма да подкрепи "никакъв документ, който би го задължил да подкрепи и помогне на властите в Прищина да бъдат членове на ООН".

Според него от съседна Република Сръбска, която е част от БиХ, в Белград са гласували само 5100 души.

"Изборите минаха на практика без нито един инцидент, по-малко жалби в сравнение с миналите. Аз съм горд с начина, по който мина вота", каза още той.

Изявлението на Вучич бе предавано по държавната телевизия РТС и по всички проправителствени медии.

Заедно с Александър Вучич в сградата на президентството бе и премиерката Ана Бърнабич.

По отношение на гладната стачка на един от лидерите на опозицията г.жа Мариника Тепич, президентът призова: "искам да ги помоля да прекратят главната стачка, да се върнат към своите задължения, и да си организират свободни протести".

Според Вучич в Сърбия няма да има "насилствена смяна на властта. Властта се сменя на избори. Сърбия е демократична държава". С тези думи Вучич отговори на призива на Мариника Тепич, че "президентът се нуждаел от психиатрично лечение", пише БГНЕС