Вучич обяви победа в местните избори

Александър Вучич

Александър Вучич

Управляващата националистическа Сръбска прокресивна партия (СПП) на Сърбия обяви победа в Белград при повторно провеждане на местните избори. Шест месеца след обвинения за измами на предишните избори, които предизвикаха седмици на протести.

Докато официалните резултати все още не са обявени, президентът на Сърбия и лидер на партията СПП Александър Вучич обяви убедителна победа в столицата и почти всички други общини в страната, където бяха проведени избори.

СПП спечели изборите през декември с 49 места в градския съвет, но не успя да формира общинско правителство, което доведе до нови избори.

„Имахме мнозинство дори след 17 декември в Белград. Но смятахме, че това не е достатъчна легитимност, защото някои други не искаха да формират коалиция с нас. Сега ще имаме 62 или 63 места“ от общо 110 в градския съвет, заяви Вучич.

Малко след речта на Вучич, в столицата избухнаха фойерверки.

Според предварителни резултати, базирани на изходни анкети, публикувани от Центъра за свободни избори и демокрация (CeSID) и Ipsos, СПП води с 53 процента от гласовете в Белград, следвана от новата опозиционна партия „Крени Промени“ с 17 процента от гласовете.

Избирателната активност беше по-ниска в сравнение с декември – два часа преди затварянето на избирателните секции в 18:00 часа местно време, 37 процента от избирателите в столицата бяха гласували, в сравнение с над 45 процента през декември, според единствените официални данни за избирателната активност, публикувани в този ден.

За разлика от миналогодишните избори, СПП се изправи срещу разделена опозиция, като някои бойкотираха вота, а други се опитаха да привлекат избиратели.

Саво Маноилович, лидер на „Крени Промени“ и кандидат за кмет на Белград, изрази задоволство от резултатите, но добави: „Няма какво да празнуваме в страна с такива изборни условия.“

„Това е голям успех за тези хора, всички наблюдатели, кандидати и поддръжници, които ни подкрепяха в невъзможни условия с бюджет, в който нямахме нито един билборд“, каза Маноилович.

Той каза, че това са "най-нередовните избори" досега и че техният резултат е най-силният процентен резултат на опозицията от 2012 г.

Съобщения за нередности - Местни неправителствени организации CRTA и CeSID, които наблюдаваха гласуването, съобщиха за десетки нередности, включително купуване на гласове или двойна регистрация на избиратели.

Александър Йованович-Чута от опозицията в Сърбия оцени ситуацията в страната като в Колумбия.

"Това, което имахме възможност да видим днес, е Колумбия", каза Йованович.

Той заяви, че днешното гласуване на местните избори в Сърбия е било белязано от "поредица от нередности", за които той обвини Сръбската прогресивна партия.

„Бяхме готови за всичко, което се случи, а това, което ни очаква, е битка“, посочи Йованович.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще споделят първоначалния си доклад за вота в понеделник сутринта.

Активисти от опозицията в социалните медии обвиниха СПП в организиране на кол център за купуване на гласове в Нови Сад, вторият по големина град в Сърбия.

Местни медии съобщиха, че когато активистите се опитали да влязат в сградата, избухнали сблъсъци и бил използван сълзотворен газ.

Международни наблюдатели на изборите през декември, включително от отдела за демократични институции на ОССЕ и Европейския съюз, заявиха за нередности, включително купуване на гласове и манипулиране на бюлетини.

Тези обвинения подхраниха седмици на протестни митинги пред правителствени офиси.

Върховният съд на Сърбия отхвърли искане на опозицията за анулиране на вота.

Вучич използва ултранационалистическо послание, за да мобилизира базата на СПП, разярена от гласуване в Общото събрание на ООН миналия месец за установяване на годишен ден на памет за геноцида в Сребреница през 1995 година.

Самият президент присъства на гласуването в Ню Йорк, увит в сръбско знаме, за да осъди резолюцията, която според него би „отворила стари рани“ и би „създала пълен политически хаос“.

За да се преборят с потенциални измами, през май беше прието законодателство, подкрепяно от опозицията, което забранява на всеки, който се е преместил през последната година, да гласува в новия си избирателен район.

Това последва обвиненията, направени през декември, че сърби от съседна Босна са били превозвани до Белград, за да гласуват незаконно.

Проблемите около декемврийските избори изглежда са ограничили кампаниите и обществения интерес към изборите.

„Видях повече призиви за бойкот на изборите, отколкото за участие в тях“, заяви студент.

По време на кампанията „не забелязах никакви действия като тези за предишните избори през декември. | БГНЕС