Вучич се оплака от натиск за признаване на Косово, отказ от Република сръбска и санкции срещу Русия

Александър Вучич

Александър Вучич

От Сърбия се очакват три неща - първото е признаване на самопровъзгласилата се независимост на Косово и Метохия и отказ от подкрепа за Република Сръбска, второто е въвеждане на санкции срещу Русия и заемането на антикитайска позиция, а третото е установяването на "марионетен режим" в Сърбия. Това обяви сръбският президент Александар Вучич в обръщение, направено на пресконференция, цитирано от РТС.

„Макар мнозина да се смееха, факт е, че и срещу Русия нещата в Украйна не вървят толкова лесно, колкото мнозина на Запад си мислеха. Инициативата е на руснаците. Искаме или не искаме, има опасност, и това се е случвало в миналото, в интерес на защитата на страната си Путин да се позовава на прецедента с Косово. Тъй като на Запад знаят това, за тях е важно да окажат натиск върху Сърбия да признае независимо Косово“, обясни Вучич.

„В рамките на тази тема е и отказът от Република Сръбска, като разрушителен фактор на Балканите под влиянието на Русия. Ето защо е важно Сърбия не само да повтори, че зачита териториалната цялост на Босна и Херцеговина“.

Както представи той западната позиция, „важно е да се откажем от Република Сръбска, Сърбия да работи активно срещу РС и само когато се откажем от нея, ще бъдем добре“.

Като второ нещо, което се иска от Сърбия, той посочи въвеждането на санкции срещу Русия и придържане към антикитайска позиция, а като трето - въвеждането на "марионетен режим" в Сърбия, какъвто съществуваше до 2012 година, пише БГНЕС