ВВС: Преговори ще има, само когато една от воюващите страни загуби битката


Киев няма да се съгласи на споразумение за прекратяване на огъня, което да включва отказ от територия, коментират за ВВС кореспондентът на медията в Киев Джо Инууд. Там винаги са казвали, че преговорите са опция. Но въпросът е какви ще са предпоставките и за двете страни. Ако погледнете какво биха приели украинците - всички руски войски извън тяхната територия, - и погледнете какво искат руснаците, което откровено казано е да анексират доста голяма част от територия, всъщност няма средно положение. Така че засега мисля, че единственият път, когато ще видим преговори, е едната страна да почувства, че е загубила на бойното поле.

Когато президентът Зеленски каза, че преговорите са опция, той също каза, че те ще последват много кървави битки. И двете страни приемат, че единственият път за мирно споразумение е, когато едната страна бъде принудена да седне на масата.

Но в момента никоя страна не смята, че е достигнала тази точка. Руснаците напредват на юг. Те превзеха Мариупол и в момента настъпват в района на Донбас.

Но украинците превземат територия около Харков на север. Те постигнаха големи военни успехи около столицата Киев. Освен това те получават огромни количества западна помощ, оборудване на НАТО.

И двете страни смятат, че имат шанс за битката. И докато те смятат така, не мисля, че преговори ще се случат, завършва коментара, цитиран от БГНЕС.