Йордан Божилов: В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО

Йордан Божилов

Йордан Божилов

Важно е да се погледне по-концептуално – какво дава България за отбрана и как се харчат тези пари. Малка част отива за превъоръжение. Това мнение изрази пред БНР Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

По думите му ключово е не само да се фокусираме върху придобиването на някаква техника, а върху придобиване на способности.

„Какво ние ще развиваме като способности – национални, и за кое ще разчитаме на нашите съюзници. Не трябва да се фокусираме само върху купуване на нови средства, ние може да придобиваме и втора ръка – това не е срамно, но трябва за изоставим някои средства, които са на повече от 60 години – ключови средства в отбраната на нашата страна“, посочи Божилов.

Относно настроенията за присъствие на чужди военни у нас Божилов коментира, че трябва да преодолеем „този комплекс за малоценност, че сме нещо уж вътре, но също така и различно“.

„Ние сами не можем, даже 5% да стане бюджетът за отбрана“, категоричен е експертът.

Предложението на Думата за признаване на Донецката и Луганската народни републики от Русия Божилов определи като „още едно средство за нагнетяване на напрежението, за притискане на Украйна и на Запада за приемане на руските искания“.

„В обозримо бъдеще Украйна не може да стане член на НАТО, това е фактическото състояние. В НАТО няма единодушие по отношение на членството на Украйна. Просто държавите членки, голяма част от тях, особено европейските, не са съгласни именно от гледна точка да не се наруши този крехък баланс на мира в региона“, коментира той.