Юрий Фелштински: Путин обяви война не на Украйна, а на всички нас

Юрий Фелштински

Юрий Фелштински

"Искам да кажа на моите приятели във "Фейсбук", без да искам да обидя някого, които се поздваряват с рождени дни, публикуват снимки от курорти и екскурзии в Европа, за изложби и спектакли: в мирно време би било много мило да ги разглеждаме, но съсредоточете се върху това, което става в Украйна", написа в профила си във "Фейсбук" руският историк и критик на режима на Путин Юрий Фелштински.

"Путин обяви на всички нас (не на Украйна, а на всички) война. Това, че ни е трудно да повярваме в това и да си представим такова нещо - това е дефект на нашето въображение. Той ни обяви не словесна, не хибридна, а най-обикновена война, в която се стреля от автомати, оръдия, танкове, самолети, подводници и така нататък", пише още Фелштински.

"Вярно е, че и СССР, и съвременна Русия никога не са декларирали и "обявявали" война. Нито през 1920 година влизайки в Грузия, нито през 1939 година, когато по договора с Хитлер подготвят подялбата на Полша, нито при окупацията на страните от Балтика, нито в Зимната война от 1939-1940 година против Финляндия, нито при връщането на някога принадлежалата на Руската империя Бесарабия, нито при завладяването на никога непринадлежалата на Русия Северна Буковина, нито при поглъщането на малката държава Тува (помните ли, че е имало такава държава?), нито при завземането на Кьонигсберг, който после стана Калининград, нито при нахлуването в Унгария през 1956-та, нито в Чехословакия 68-ма, нито при нахлуването в Афганистан, нито при започването на двете чеченски войни 1995 и 1999 година, нито при нахлуването в Грузия през 2008-ма и в Украйна през 2014...", припомня той.

"Така че за Путин Украйна е в миналото, Беларус - също, Молдова - няма какво дори да обсъждаме. Завладявайки Украйна и Беларус, той излиза (такъв е планът) на границите на страните от НАТО и след това, без никаква промяна, дума по дума ще ни повтори вчерашната си реч, защото не сме я "усвоили" от първия път", предупреждава Фелштински.

"И тогава вече ще започнем Третата световна, защото няма да имаме друг изход. Това ще се случи до две-три години, най-късно. Историческият опит показва, че неизбежните войни е по-добре да бъдат започнати по-добре рано, отколкото късно, тоест, превантивно, а не след като се оправиш от първия удар.

Украйна ни дава сега абсолютно героичен пример. Неголяма европейска страна, фактически невъоръжена, се противопоставя не Путин със същото упорство, к която през 1939 година Финландия се противопоставя на Сталин.

Би било разумно ние (тоест, цивилизования свят, НАТО, ЕС) да се включим в тази война веднага. Да обявим Украйна за зона забранена за полети, както това беше направено за Ирак  (това ще означава патрулиране на въздушното пространство на Украйна от въздуха от самолети на НАТО, без при това на украинска територия да бъдат въвеждани войски на НАТО, както беше обещано); да се каже на Лукашенко, че ако Украйна бъде атакувана от негова територия то военните му сили ще бъдат унищожени от въздуха. Да бъде изключена от SWIFT системата Русия . Да се въведат санкции не само срещу трите основни руски банки, а срещу всички руски банки, против всички авиокомпании, които летят от и до Русия, с други думи да бъдат затворени авиовръзките на Русия, да бъдат анулирани всички, без изключение визи, издадени на руски граждани в страни от ЕС и НАТО, да бъде приет закон за отмяна на двойното гражданство за всички, които са запазили руските си паспорти, с опция за избор в срок от три месеца, да започне евакуация на посолствата на страните от НАТО от Русия в случай на война, всички граждани на страните от НАТО да напуснат Русия, да бъде приет закон за замразяване на всички сметки в страни от НАТО и ЕС от руски граждани или граждани с двойно гражданство, да бъдат въведени санкции против членовете на Думата и техните семейства, да им се забрани да посещават страни от ЕС и НАТО; да се въведе мораториум за купуването на руски суровини, включително нефт и газ, и хранителни продукти, включително зърно и ще видим колко дълго ще издържи Русия без тези средства", призовава Юрий Фелштински.