Загиналият в Берлин руски дипломат е син на високопоставен генерал от ФСБ

Подозират връзка с убийството на бившия чеченски полеви командир Зелимхан Хангошвили

Снимка: The Insider

Снимка: The Insider

Загиналият в Берлин служител на руското посолство е син на високопоставен генерал от ФСБ и, вероятно, самият също е бил служител на службите, съобщават The Insider и Bellingcat.

За гибелта на руския дипломат съобщи списание Spiegel.

Тялото е намерено на асфалта пред сградата на посолството.

Заради дипломитечския му статут е невъзможно разследване в Германия, тялото е било предадено на Русия.

Източници в спецслужбите са съобщили на изданието, че те подозират загиналия, че е работил за ФСБ.

По информация на The Insider и Bellingcat, загиналият е Кирил Жало, син на началника на управлението по защита на конституционния ред на ФСБ генерал-лейтенант Алексей Жало. Именно това управление, по информация на журналистите, са отговорни за убийствата на политически активисти и журналисти в Русия, включително отравянето на опозиционера Алексей Навални, поета Дмитрий Биков и политика Владимир Кара-Мурза.

Базата за регистрация на автомобили потвърждава, че Кирил Алексеевич Жало е бил регистриран на един и същи адрес с баща си.

"Не е ясно дали падането от прозореца е причина за смъртта или Жало е бил мъртъв още преди падането, но имайки предвид, че сградата на посолството е само на 4 етажа, версията за самоубийство изглежда неправдоподобно", отбелязват от The Insider.

Журналистите смятат, че Жало неслучайно е преведен в Берлин на 19 юни 2019 година - два месеца преди убийството на бившия чеченски командир Зелимхан Хангошвили.

Превод: Faktor.bg