Залужний: Украйна трябва да се подготви за намаляване на помощта отвън

Валерий Залужний

Валерий Залужний

Украйна може да бъде принудена да адаптира военната си стратегия поради намаляването на чуждестранната помощ, заяви началникът на армията Валерий Залужний в статия, публикувана на 1 февруари.

Залужний, за когото се съобщава, че е в противоречие с президента Володимир Зеленски, заяви в статия за CNN, че ключовите съюзници на Украйна "се борят" за бъдещата подкрепа за Киев.

"Трябва да се борим с намаляването на военната подкрепа от страна на ключови съюзници, които се борят със собственото си политическо напрежение", каза Залужний, който изпълнява длъжността главнокомандващ на Украйна.

Лидерите на ЕС преодоляха дългогодишната съпротива на Унгария и на 1 февруари договориха поредния пакет от помощи за Украйна, но подкрепата на Вашингтон все още е под въпрос поради борбите в Конгреса.

Залужний заяви, че Украйна няма да може да увеличи числеността на армията си, освен ако законодателите не предприемат "непопулярни" мерки за мобилизиране на повече хора - силно спорен въпрос в Украйна.

Военните поискаха от Зеленски да свика още половин милион души, които да заменят дългогодишните изтощени войници и да противодействат на около 600 000 руснаци, разположени в Украйна.

Но през януари парламентът отказа да обсъди спорен законопроект, целящ мобилизирането на повече войници, на фона на остра критика от страна на обществеността и законодателите.

Тази седмица в украинските медии се появиха слухове, че Зеленски планира да уволни Залужний на фона на разногласия за това как да се увеличи броят на военнослужещите в армията, която изпитва затруднения да попълни редиците си./БГНЕС, АФП