Запис на телефонен разговор разкрива връзка между Кремъл и свалянето на малайзийския боинг

Става дума за разговор на Владислав Сурков с лидера на сепаратистите, както и споменаването на "разпореждане на министъра на отбраната Шойгу"

Прокурорите, разследващи свалянето на пътническия самолет на Malaysia Airlines над Украйна през 2014 година, публикуваха серия стенограми от телефонни разговори с участието на полеви командири на сепаратистите, които показват, че Москва е контролирала военните, отговорни за смъртта на 298 души, пише The Financial Times.

Разговорите убедително доказват, че Русия е контролирала действията на въоръжените сили на така наречената ДНР, когато на 17 юли 2014 година беше свален самолета. 

Сред тях е и разговор между Владислав Сурков, специален пълномощник на Кремъл за Украйна с лидера на сепаратистите, както и споменаването на "разпореждане на министъра на отбраната Шойгу и съгласуване на действията с ФСБ, основната служба за сигурност в Русия.

"Анализът на свидетелските показания и другите доказателства показват, че руското влияние в ДНР е много по-широко от военната подкрепа и връзките между ДНР и руските власти са много по-тесни", се казва в доклад на разследващата група.

Превод: Faktor.bg