Заради заплаха от Русия охраняват кмета на Прага и двама районни кметове

Властите смятат, че заплахата е заради демонтирането на паметника на съветския маршал Иван Конев

Кметът на Прага Зденек Гржиб по време на преименуването на площада, на който се намира руското посолство на "Борис Немцов"

Кметът на Прага Зденек Гржиб по време на преименуването на площада, на който се намира руското посолство на "Борис Немцов"

Кметът на Прага Зденек Гржиб и двама от районните кметове на чешката столица са поставени под охрана, заради заплахи за живота им от страна на Русия, съобщава чешкото издание Respekt, цитирано от Радио "Свобода".

По данни на изданието, властите смятат, че заплахата е заради демонтирането на паметника на съветския маршал Иван Конев в един от пражките райони.

Районният кмет на 6 район, където се намираше паметникът, Ондржей Коларж е получил заплахи за убийство.

Според информация на Respekt, чешките спецслужби са проследили пристигането на руски гражданин, който може да представлява заплаха за Коларж, в Прага. 

Освен това, те са засекли придвижване на група руски разузнавачи от Русия в Европа, което също би могло да е свързано със ситуацията.

Припомняме, че на 3 април в Прага беше демонтиран паметникът на маршал Иван Конев, който освен участие във Втората световна война, ръководи и потушаването на Унгарската революция през 1956 година.

В отговор Русия промени законодателството си така, че да може да подвежда под отговорност чуждестранни служебни лица ако те разпореждат или участват в демонтирането на съветски паметници и мемориали. Следственият комитет на РФ заведе дело срещу тримата чешки кметове за "реабилитация на нацизма".

Превод: Faktor.bg